Referat medlemsmøte 20.10.2020

Det var 30 personer til stede på møtet på Klubbhuset der Jørn Enger fortalte fra boka si «Teater- og revybyen Fredrikstad.» Fredrikstads rike teaterhistorie får en grundig og spennende framstilling i denne praktfulle boken der eldre og nyere aktører trekkes fram i lyset, lokale revyhelter og skuespillere som har fått internasjonal anerkjennelse.

Vi får høre om plankebaronene Halvor Bjørneby og Julius N. Jacobsen som ble grunnleggerne av Phønix i 1875, om framveksten av Arbeiderforeningen, en teaterscene for «alle» og om det rike repertoaret teateret hadde i alle år, og som trakk til seg kjente skuespillere fra inn og utland.

I sitt foredrag gir Jørn Enger oss et rikt innblikk i lokale helter fra slutten av 1800-tallet og fram til I dag, og avslutter med en liten bolk om kjente teaterfolk fra Kråkerøy. Aksel Otto Normann, sønn av grunnleggeren av Normannssaga på Glombo i 1880-årene, ble anerkjent internasjonal teatermann, og også sjef for Oslo Nye Teater.

Jørn forteller om dramatiker og regissør Thor Rummelhoff, om Gusty Utterdahl og mimegruppa Never Mind fra Ilebakken og om nasjonalt kjente skuespillere som Petronella Barker og Dennis Storhøi som begge startet sin karriere på Kråkerøy Ungdomsskole.

Om disse og mange, mange andre teaterfolk kan du lese om i boka, og flere av tilhørerne sikret seg boka før de gikk hjem etter en flott kveld i Kråkerøy Historielag.

Grete Nygren Rognes
Sekretær

Dette innlegget ble publisert i Referater. Bokmerk permalenken.