Fredningen av Store Råholmen 14.08.2018

Fredningen av Store Råholmen  – 14.august 2018 av Inger-Torill Solberg.

Som representant for Kråkerøy Historielag, mottok jeg tidligere i sommer invitasjon fra Østfoldmuseene om å delta på fredningen av Store Råholmen.

Kråkerøyholmen har sterke referanser til den II. Verdenskrig, fordi det forelå bestillinger av ulike typer blokker som skulle brukes til Hitlers påtenke seiersmonument i Berlin. Østfoldgranitten var ettertraktet for sin kvalitet og beskaffenhet, og de flinkeste stenhoggerne fantes faktisk i vårt distrikt. Med litt vind og regn i lufta dro representanter fra ulike etater med båt fra Tangen.

Råholmen ble midlertidig fredet i 2009. Siden den tid har landskapsarkitekt og rådgiver hos Fylkeskonservatoren i Østfold Fylkeskommune, Lars Ole Klavestad,  jobbet med saken. Han oppdaget ved en tilfeldighet at noen hadde begynt å fjerne stenblokker fra stedet, og slo alarm.

I dag ligger det omtrent 260 ferdige blokker på holmen. I tillegg kommer masse uferdig og uthogd sten. Dessuten ligger det her rester av to kraner, kranfester, jernbaneskinner og to vogner. Skinnegangen var ikke stort mer enn 100 meter, men vognene skulle bringes til kaia for utskiping av det ferdige produktet. Flotte oppslagstavler som forteller historien er også satt opp på stedet. Det var varaordfører Kari Agerup som mottok fredningsdiplomet av riksantikvar Jørn Holme.

Bilder fra dagen og stedet. Fotos: Ida Christin Foss, Inger-Torill Solberg og Roger Kjellvik.
Dette innlegget ble publisert i Kunngjøringer. Bokmerk permalenken.