Referat Arisholmen 21.08.2022

Søndag 21.august -22 hadde historielaget en flott tur til Arisholmen.

Ved brygga på Tangen var mange allerede kommet da styremedlemmene ankom. Ferden gikk med ferga Kjøkøy, som Alexander kjøpte for snart 20 år siden. Som båtsmann hadde han med seg sønnen Isak. I kjøkkenet på Arisholmen fikk vi snart pølsevannet i kok og gjort klart det som skulle serveres senere.

Da alle var ankommet kunne leder Inger-Torill ønske velkommen og informerte om hva som skulle skje. Alexander Hermansen sto for både fergetrafikk samt en omfattende og levende beskrivelse av Arisholmens historie. Dagens hus ble bygget i 1814, men er forandret mange ganger etter det. Her har det vært både gjestgiveri, nødhavn og losens tilholdssted. Dessuten drikkestue – skal vi tro vår forteller.

Stedet har vært drevet siden 1700-tallet og hadde beboelse helt opp til 1941. Den privateide holmen ble i 1970 solgt til Oslofjordens Friluftsråd og Kråkerøy kommune, men ansvaret for utleie og vedlikehold hadde Kråkerøy kommune. Fra 1974 til 1997 fikk forskjellige kunstnere også anledning til å disponere det vesle røde huset, bak hovedhuset, for å utøve sin malerkunst. Etterpå måtte de vise fram sin kunst i Galleri 12B.

Alexander ville vise oss utsikten på toppen av fjellet der losen før hadde speidet etter oppdrag, og hvor han ønsket seg en statue av en speidende los. Etterpå var det hyggelig prat samt servering av pølser, lomper og rundstykker. Vi hadde også utlodning og denne gangen med et flott akvarellbilde av Arisholmen. Vinneren var veldig fornøyd.

Som om ikke dette var nok, holdt Alexander en nydelig liten konsert for oss. Han hadde med seg elektrisk piano og fremført både Evert Taube, Fred Åkerstøm, Cornelis og sin egen vittige sang. Ca. 32 personer møtte opp. Noen meldte avbud eller dukket ikke opp. – Kanskje var noen redd for værvarselet. Det var meldt regn og torden. Men været holdt seg fint hele tiden. Men vinden slapp vi ikke unna. Alt i alt ble det en flott dag på Arisholmen.

Referat Inger-Torill Solberg
Fotos: Grete, Hilde og Inger-Torill

Dette innlegget ble publisert i Referater. Bokmerk permalenken.