Referat fra vårstevne 22.05.2019

Vårstevne ved Drengestua på Femdal 22.05.2019

Kl. 18:00 denne litt skyfulle kvelden kunne leder av Kråkerøy Historielag, Inger-Torill Solberg ønske varmt velkommen til 25 fremmøtte medlemmer. ”Bakstekjerring” Karin Tendeland tok så ordet og tok oss med på en reise til gamle dagers bakemetoder, bruk av vedfyrt bakerovn med dennes utfordringer med temperatursvingninger, kornslag, gjær og glutens funksjon og hun svarte på flere spørsmål fra vitebegjærlige tilhørere.

La oss slå fast: – Det er gluten som hever brøddeigen, ikke gjæren. – Å lage surdeig er å fermentere (syrne) maten, som bidrar til å gi gode melkesyrebakterier og enzymer som har en gunstig effekt på miljøet i tarmen, styrker bakteriefloraen, bedrer fordøyelsen og er betennelsesdempende.  – Ideell temperatur i vedfyrt bakerovn for surdeigbrød er 300 grader, selv om den noen ganger gjerne vil krype over de 400! Da venter man litt…

Etter en interessant innføring i ”matkjemi” var det på tide å smake på godsakene. Det gikk først i forbakt focaccia og brød. Deretter kom de helt varme brød og julekaker ut av ovnen og disse ble raskt skåret opp og fortært med ”godtsmør”, brunost og sirup.

Da flere av oss satte seg ned med magen vel fornøyd, informerte leder om historielagets aktiviteter fremover. Først 13. juni med vandringstur på øya, hvor vi møtes ved vannet nedenfor Solveigs Pizza på Glommen Brygge. Turen vil gå langs elva til Værste-området og videre rundt Værstestien. 28. august er det planlagt tur til Vitlycke museum i Tanum. Kråkerøy historielag har fått en forespørsel fra Lion’s om hjelp til luking i Sansehagen på Solliheimen.

Årets første høstmøte vil som vanlig avholdes på K.I.L.s klubbhus ved ungdomsskolen i september. Det neste møtet vil bli i oktober på Fredrikstad stadion for en markering av året hvor Arkeolog Erling Johansen ville fylt 100 år. Årets julemiddag avholdes i Sjømannsforeningens lokaler i november. Datoer og agenda for disse sendes ut til medlemmene fortløpende.

Vi fikk ikke en dråpe regn, og kvelden ble avsluttet med utlodning av deilige surdeigsbrød og julekaker. Fornøyde vinnere hadde nok godlukt på veien hjem, og referent likeså. Loddsalget gav kr. 1390,- til lagets arbeid.

Referent: Roger Kjellvik

Dette innlegget ble publisert i Referater. Bokmerk permalenken.