Referat 40-års jubileumsfest 23.05.2018

Onsdag 23. mai feiret Kråkerøy Historielag sitt 40 års jubileum i Minemagasinet på Isegran. Hele 72 personer deltok i arrangementet. Det var strålende vær og god stemning under hele arrangementet.

Historiker Petter Ringen Johannessen tok oss først med på en liten vandring rundt på Isegran og fortalte fra øyas spennende historie. I Minemagasinet ble det etterpå servert snitter, jubileumskake og deilig hjemmebakst, og programmet for kvelden var hyggelig og variert.

Leder Inger-Torill Solberg ønsket velkommen med en tale om utdrag fra de 40 årene som historielaget har bestått. Det var lærere fra ungdomsskolen som gikk sammen om å etablere laget. Den første lederen var William Jansen – som fikk god hjelp fra andre lærere, dessuten fikk laget drahjelp fra Svein Skahjem.

Mange la ned en stor jobb de første årene av lagets historie. Et av de største prosjektene var istandsettingen av Ødegårdsstua, der daværende formann Gunnar Kjøge og en godt sammensveiset gjeng la ned mye arbeid i gjenreisningen av stua.  Senere har det vært mange arrangementer der – men stua er nå i ferd med å bli tilbakeført til familien.

Før maten sang vi en sang lederen hadde diktet til jubileet. Wenche Mortensen spilte til sangen og de andre sangene som ble sunget i løpet av kvelden. Svein Skahjem sto også på talerlista og fortalte om bakgrunnen for selve etableringen av laget og litt om det viktige arbeidet historielagene driver.

Skuespiller Petronella Barker leste prologen som ble skrevet til fem års jubileet av Leo Hjorten. Hun leste også fortellingen «Festningen» fra serien guttedager på Isegran skrevet av Knut Edvardsen. Petronella Barker har sine røtter og sin oppvekst fra Kråkerøy.

En mann som har sittet lengst ved roret er Harald Thoresen. I hele 16 år var han formann i foreningen der han blant annet sto for vandringer på øya og turer i distriktet. Dette i tillegg til møter og andre arrangementer. Thoresen var også aktiv i gjenreisingen av Drengestua på Femdal, som historielaget nå har bruksrett til. Det var derfor med glede Kråkerøy Historielag på jubileumsfesten kunne utnevne ham til æresmedlem. Den overraskede tidligere formannen mottok foruten blomster og godord, en plakett, tegnet av Lars Ole Klavestad.

Kråkerøy Historielag har så godt besøk på medlemsmøtene at høstens møter vil flyttes til KIL sitt klubbhus.

Styret i Kråkerøy historielag ønsker å takke gjester og deltakere for en hyggelig jubileumsfest. En takk også til leder i Kulturutvalget, Atle Ottesen, som overrakte blomster og holdt en fin tale.

Med vennlig hilsen fra styret i Kråkerøy Historielag.
Grete Nygren Rognes / Inger-Torill Solberg.

Bilder fra dagen. Fotos: Inger-Torill Solberg og Roger Kjellvik.
Dette innlegget ble publisert i Referater. Bokmerk permalenken.