Referat vårstevne Femdal 31.05.2017

Vårstevne ved Drengestua på Femdal  2017 onsdag 31. mai 2017

Onsdag 31. mai 2017 hadde Historielaget invitert medlemmer og interesserte til årets vårstevne. Denne gangen var stevnet lagt til Drengestua på Femdal. Stua ble reist på dugnad hos Hans Øiseth av medlemmer fra Bondelaget og Historielaget i perioden 2007 til 2009. Opprinnelig sto stua, eller bryggerhuset som det ble kalt, på Lille Enhus.

37 medlemmer møtte fram med kaffe og kaffekopp kl. 18.00 denne dagen. Været var litt skiftende, men vi unngikk regnbygene, og det gikk fint å sitte ute selv om myggen ble ganske hissig etter hvert. Alle tok stua i øyesyn og skrev seg inn i gjesteboka.

«Bakstekjerringa», Karin Tendeland, var invitert for å bake brød i drengestuas bakerovn, og Harald Thoresen og Hans Øiseth hadde fyrt opp ovnen i god tid. Ovnen er ikke stuas opprinnelige, men ble tegnet av Rolf Rummelhoff og murt opp av Harald Thoresen og hans medhjelpere i forbindelse med gjenreisingen. Karin hadde med to typer brøddeig samt julekakedeig.

Mens vi ventet på brødene i bakerovnen, fortalte Karin litt om brødbaking og deigtyper, og Harald og Hans orienterte om drengestuas historie, flyttingen fra Lille Enhus og gjenreisingen her på «Jespersen» hos Hans Øiseth. Stua tilhører i dag Bondelaget, Historielaget og grunneier (Hans Øiseth) i fellesskap.

Alle fikk deretter spise så mye rykende ferskt brød med «godt smør», sirup eller geitost som de ønsket. På ettervarmen i ovnen ble det til slutt bakt julekake som også ble tilbudt de frammøtte. De brødene og julekakene som ikke ble spist, ble loddet ut og det innbrakte 1.580 kr. Til slutt tok Hans med seg noen interesserte til potetkjelleren og brønnen som ligger like ved stua. I 20-tiden var alle fornøyde og gikk hver til sitt.

Finn G Engebretsen

Noen bilder fra dagen. Klikk på bilder for forstørrelse. Foto: Roger Kjellvik.

Dette innlegget ble publisert i Referater. Bokmerk permalenken.